sauna badstu

Studiebaserte helsefordeler ved bruk av sauna

Varm opp kroppen med sauna eller badstu for å oppnå mange helsefordeler.

Noen av fordelene er

  • Mental fokus og oppmerksomhetsspenn
  • Læring og hukommelse
  • Naturlig antidepressiva
  • Hormonell og metabolsk funksjon
  • Øker muskelmassen
  • Etterligner effekten av trening
  • Reduserer dødeligheten av hjertestans med 63%

Bearbeider traumer 

Hva som er bra for hjerte, er bra for hjernen, slik at hjertet kan gi hjernen nok blod, for eksempel.

Ca 20% mindre sjanse for Alzheimer og demens ved bruk av sauna 2-3 ganger i uken.

Bruk av sauna 4-7 ganger i uken reduserer sjansen for å dø av alle dødsårsaker med 40%.

Dersom du bruker sauna 2-3 ganger i uken reduserer du sjansen for å dø av hjertestans med 22%, og 63% ved 4-7 ganger i uken. Det er mye liv for svetta, det!


Mental fokus ????

To viktige roller i kognitiv og mental funksjon er norepinephrine, som er et hormon og en neurotransmitter produsert i hjernen, og prolaktin, et hormon som dannes av hypofysen. Norepinephrine øker fokus og oppmerksomhet, mens prolactin forbedrer myelin vekst, som gjør at hjernen fungerer fortere, et viktig element i å reparere nervecelleskade. 

TLDR: Sauna gir økt fokus og raskere hjerne.

For skeptiske nerder: ????

Da unge menn satt i saunaen og ble stekt i stykker til de selv ble utsatt for (subjektiv utmattelse), ble deres respektive norepinephrine nivå økt med 310 prosent og prolactin nivåene med 900 prosent. Nivåene for kortisol, hormonet som vanligvis er assosiert med stressrespons, ble redusert. 

En annen studie med kvinner som ble utsatt for 20 minutter i en tørr sauna to ganger i uka opplevde en 86 prosent økning i norepinephrine og 510 prosent økning i prolaktin etter økten.

Kanskje det er saunaen vi skal kaste ungene inn i før de setter seg på skolebenken?


Læring og hukommelse 

Trening og heteeksponering bidrar til å øke et protein som oppfører seg som nevroner i det sentrale og det perifere nervesystemet som gjør at det vokser nye nevroner. 

Dette proteinet jobber med å endre hjernen din for det bedre og demper angst og depresjon fra tidligere opplevelser i livet ditt. Så det bearbeider traumer på en måte.

Proteinet er aktivt i blant annet hippocampusen, området som er involvert i læring, langtidshukommelse og eksekutiv funksjon. Proteinet blir også produsert for å lage muskelvev, som er en viktig bidragsyter for å reparere muskler og veksten av nye muskelceller. En bra måte å opprettholde og forsterke musklene.


Depresjon

Folk med depresjon pleier å ha økte markører for betennelse i kroppen. At kroppen har aktivert betennelse systemer konstant som utvikler depressive symptomer og som endres hjernens neuroendoktrinske funksjon, men sauna har vist seg å redusere symptomene av depresjon.

I en randomisert kontrollert eksperiment med 28 deltakere som hadde milde depresjonssymptomer, ble de utsatt for sauna i en fire ukers periode viste tegn på forbedring av symptomene, som økt appetitt, redusert verking i kroppen og opplevde mindre angst. Kontrollgruppen derimot opplevde ikke dette, da behandlingen de fikk var å slappe av i sengen istedenfor badstu. Så badstu vinner denne runden også.

I en randomisert, dobbeltblindet studie på depresjon bare én runde med å varme opp kroppens kjernetemperatur til 38,5 grader forårsaket en antidepressiv effekt innen en uke og varte opp til hele 6 uker etter behandlingen.

TLDR: Sauna minsker depresjonssymptomer.


Hormonell og metabolsk funksjon ????

Veksthormon

Å få mer veksthormon naturlig bidrar med å øke muskelmassen og bentettheten, forbedre ytelsen ved trening og minske kroppsfett.

Å ta sauna bidrar til produksjon av veksthormon og varierer fra tid til tid, temperatur, og hyppighet. Én to 20 minutters sauna-økt på 80 grader separert med en 30 minutters kjølepause økte veksthormonnivåene dobbelt over normalnivået, mens to 15 minutters tørr sauna økter på 100 grader separert med kjølepauser på 30 minutter resulterte i en femdobling av veksthormonet.

Klarer du 100 graders tørr sauna er du ram.

Finnene tar det til det ekstreme… 

Interessant nok, gjentatt eksponering for hetebehandling for hele kroppen med sauna har en enda større effekt på å økt veksthormonet umiddelbart etterpå.

17 menn og damer som var eksponert til to 1-timers sauna økter på 80 grader (vanlig for finner), hver dag for sju dager, hadde en 16-dobling av veksthormonnivået på den tredje dagen.

Veksthormonets effekt varte vanligvis i en fem timers periode etter bruken av sauna. Det er viktig å få med seg at sauna og trening kan synergisk øke veksthormonet betydelig når de blir brukt sammenheng.


Hjertehelse

Heteeksponering etterligner biologiske prosesser som foregår når man trener. For eksempel kan hjerte slå opp mot 100 og 150 ganger, på samme måte som det ville gjort under moderat til intensiv trening. I en studie med 19 friske voksne var effekten på en 25-minutters sauna økt sammenlignbart til moderat fysisk trening i henhold til hjertehelse. Under saunaøkten eller moderat trening økte deltakerens puls og blodtrykk umiddelbart, men etter økten eller treningsøkten, falt deltakerens blodtrykk og puls under normalnivået målt før sauna eller treningen. I likhet med trening, langtids sauna bruk forbedrer blodtrykket og reduserer inflammasjon.

Hjerte og karsykdommer

Rundt 18 millioner dør hvert år av hjerte og karsykdommer og er en tredjedel av alle dødsfall ifølge WHO. Aktivt bruk av sauna kan betraktelig redusere sjansen for å dø av hjerte og karsykdommer. 

Bruk av sauna 4-7 ganger i uken reduserer sjansen for å dø av alle dødsårsaker med 40%.

Dersom du bruker sauna 2-3 ganger i uken reduserer du sjansen for å dø av hjertestans med 22%, og 63% ved 4-7 ganger i uken. Det er lite svette for mye liv.


Inflammasjon

Bruk av sauna kan forbedre kroppens inflammasjonssytemer ved å redusere blodnivåene av C-reaktiv protein (CRP). I en studie med flere enn 2000 finske menn var deres CRP nivåer relatert til hyppigheten av sauna bruk i en “dose-respons bruk”, med lavere nivåer var i tråd med hyppigere bruk av sauna.

I tillegg, en studie med 22 friske mannlige idrettsutøvere og ikke-idrettsutøvere som mottok to 15-minutters saunaøkter på 98,5 grader separert med en 5-minutters kald dusj, ble mennenes hvile IL-10 nivåer økt, og denne adapsjonen skjedde fortere blant idrettsutøverne. IL-10 bidrar med forbedre inflammasjonssytemet.


Under streken

Da jeg satt meg ned for å skrive om badstu, hadde jeg en viss idé om hvilke helsefordeler det har, men aldri hadde jeg trodd det var så mye. Så jeg brukte særdeles lenger tid enn jeg trodde, for jeg ble avbrutt hele tiden av å måtte gå i badstuen! Så, nå etter x antall badstuøkter er jeg ferdigsvetta for en stund og forhåpentligvis mye friskere! Ihvertfall om man skal tro denne artikkelen og studiene den er bygget på. Jeg føler meg ihvertfall mye bedre. Om det er placebo eller ei, dét har det kanskje ikke blitt forsket på enda, men samma det vel. Det funker. Tror jeg…


Lenker:

Similar Posts