soyboys lol

Hvorfor synker testosteronnivået?

Det er et kjent fenomen at testosteronnivået blant menn i utviklede land har sunket betydelig de siste tiårene. Det er ingen enighet om nøyaktig hva som forårsaker dette, men det finnes mange teorier som delvis forklarer hvorfor.

Det snakkes ikke veldig mye om dette problemet i vanlig media – kanskje fordi det er ennå er en del usikkerhet, og til og med uenighet om at synkende testosteron er et problem i det hele tatt. Det er heller ingen enkel løsning helsemyndighetenen kan iverksette for å løse problemet. Men heldigvis er det flere ting de fleste individer som vet om problemet kan gjøre. Senere vil de mest trolige årsakene diskuteres.

Passivt stress

En ofte diskutert årsak til synkende testosteronnivå er passiv stress blant menn. Folk jobba kanskje hardere før, men var ikke under kontinuerlig stress. Ikke bare er det flere som «jobber med hjernen» nå, men folk lever også under prestasjonspress for å få hverdagen til å gå rundt. Hente barn i barnehagen, kjøre dem til fotballtrening, planlegge ferier osv. er ikke bekymringer menn i tidligere generasjoner tok så seriøst. Men nå føler mange at man aldri strekker til for å få alt til å gå rundt på en optimal måte.

Mangel på konkurranse

Å ha en passiv livsstil uten å regelmessig oppnå mål og kjempe for tilværelsen kan være en årsak både til depresjon og lavere testosteron. Det er ikke negativt å ha det komfortabelt mtp mangel på stress, men man mister fort motivasjonen når man ikke har noe motstand, utfordringer eller mål.

Mangel på å jevnlig ta del i en slags konkurranse kan være en årsak til lavere testosteron. I vår tid er vi stort sett garantert det man typisk må kjempe for i en naturlig tilstand – mat, varme, tak over hodet. Men mange mangler en dypere mening, gode venner og en ektefelle.

Kosthold

Det er godt mulig at det moderne kostholdet også er en årsak til lavere testosteronnivå. Mye av det man finner i nesten alle ferdigpakkede matvarer er ingredienser som aldri har blitt spist noe særlig av hverken mennesker eller dyr. Store mengder sukker, vegetabilske oljer, emulgator, sojalecitin og en drøss andre ting. Store mengder sukker er kjent for å forårsake en rekke lidelser, inkludert fedme og diabetes. Fettoljer i vegetabilske oljer har en virkning på hormoner. Konserveringsmidler og andre kjemikalier skaper endringer i tarmsystemet, men virkningene av disse er ikke godt kjent.

Referanser

Synkende testosteron

Decline in serum testosterone levels among adolescent and young adult men in the USA. European urology focus

Stress

Hormonal responses to concurrent strength and endurance training with different exercise orders

Mangel på konkurranse

Testosterone, cortisol, and mood in a sports team competition. Hormones and behavior

PUFA og hormoner

Hormonal and metabolic effects of polyunsaturated fatty acids in young women with polycystic ovary syndrome: results from a cross-sectional analysis and a randomized, placebo-controlled, crossover trial

Konserveringsmidler og tarmsystemet

https://forskning.no/bakterier-forskeren-forteller-helse/forskeren-forteller-tarmens-viktige-mikrober-har-stor-betydning-for-helsen/364472

Similar Posts