Tongkat ali – hva er det, og funker det faktisk?

Ansvarsfraskrivelse:

Før du begir deg ut på en reise med kosttilskudd, husk apokalypsens fire ryttere:

Regelmessig trening/bevegelse ✅

Unngåelse av kronisk stress ✅

Jevnlig kvalitetssøvn ✅

Sunt kosthold ✅

  • Har du krysset av alle de fire? Ok, bra. Da kan du fortsette å lese.
Tongkat ali med iHerb rating

Tongkat Ali fra Solaray (anbefalt)

Over 2,000 solgte ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tongkat Ali fra NOW Foods

Over 300 solgte ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

dosering dose
Tongkat ali har effekt meme

Tongkat Ali (Eurycoma longifolia): funker det faktisk? 

Vi tar en nærmere titt

forskning.no studie MIT om kreft og HIV
Forskning.no refererer til en MIT studie om tongkat ali

Hva er Tongkat Ali?

  • Å nei. Ikke enda et såkalt testosteronfremmende “naturlig” produkt. Å joda.

Tongkat ali, også kalt longjack er en urtemedisin som har vært en del av det sørøstlige Asia for århundrer og tilhører buskgruppen Eurycoma longifolia (rolv.no).

Den har blitt brukt som tradisjonell medisin i Malaysia, Indonesia, Vietnam, og andre asiatiske land for å behandle malaria, infeksjoner, feber, mannlig infertilitet og ereksjonssvikt (4).

Studier foreslår at den kan forbedre mannlig fertilitet, senke stress og bedre kroppskomposisjon, men forskningen er begrenset på disse områdene (1, 2, 3).

Helsefordelene fra tongkat ali stammer sannsynligvis fra forskjellige sammensetninger i planten.

Tongkat ali inneholder flavonoider, alkaloider og andre sammensetninger som oppfører seg som antioksidanter. Antioksidanter er sammensetninger som bekjemper skadede celler fra molekyler som heter frie radikaler. De kan hjelper kroppen på andre måten også (5, 6, 7, 8))).

Tongkat ali er vanligvis tatt i pilleform som inneholder et ekstrakt av urten eller som en del av en urtedrikk (8).

Tongkat ali er en urtemedisin fra Eurycoma longifolia buskgruppen fra Sørøst-Asia. Den inneholder mange potensielt fordelsaktige sammensetninger og blir brukt til å behandle forskjellige lidelser som mannlig infertilitet og infeksjoner.


Potensielle helsefordeler

Mange av de angivelige helsefordelene fra tongkat ali er ikke nok forsket på, men noen av studiene mener de kan hjelpe med infertilitet hos menn, forbedre humør og øke muskelmasse.

Kan øke testosteronnivåer og forbedre mannlig fertilitet

Tongkat alis potensiale til å øke testosteron hos menn med lave nivåer av dette kjønnshormonet er godt kjent og veldokumentert.

Lavt testosteron kan skyldes aldring, kjemoterapi, strålebehandling, noen medisiner, skader eller infeksjon på testiklene, og noen sykdommer, som kronisk alkoholisme og obstruktiv søvnapné (OSA) 9

Lavt testosteron gir liten sexlyst, ereksjonssvikt og infertilitet (i noen tilfeller). Slapp av, du kan fortsatte formere deg med lav testo (dessverre?) Fordi sammensetningen i tongkat ali kan løfte testosteronnivåene fra lave nivåer, kan den hjelpe disse problemene (10, 11, 12).

I en 1-måneds studie på 76 eldre menn med lave testosteronnivåer fant de ut at å ta 200 mg med tongkat ali ekstrakt per dag økte nivåene til dette hormonet til normale nivåer i hele 90% av deltakerne (13).

I tillegg har studier vist i både dyr og mennesker å innta tongkat ali stimulerer seksuell lyst og kan bekjempe ereksjonssvikt (14, 15, 16, 17).

Sist, men ikke minst, kan tongkat ali forbedre mobiliteten og konsentrasjonen til sperm og øker mannlig fertilitet (18, 19, 20, 21, 22).

En studie med 75 infertile menn i et forhold, ble det funnet å ta 200 mg of tongkat ali ekstrakt hver dag økte spermkonsentrasjonen og mobiliteten betydelig etter 3 måneder. Behandlingen hjalp over 14% av par ved å bli gravide (23).

I likhet i en 12-ukers studie med 108 menn i alderen 30-55 som tok 300 mg tongkat ali ekstrakt hver dag, økte spermvolumet og mobiliteten en gjennomsnittlig 18% og 44%, henholdsvis (24).

Ifølge disse studiene har tongkat ali behandlet lave testosteronnivåer effektivt og mannlig infertilitet i noen tilfeller.

Kan redusere stress

Tongkat ali kan senke kroppens stresshormoner som reduserer stress og forbedrer humøret ditt.

En studie fra 1999 identifiserte virkningen i å behandle humørkomplikasjoner og oppdaget tongkat alis effekt var sammenlignbart med et vanlig angstreduserende medikament ved å redusere angstnivåer på mus (25).

Lignende effekter har blitt sett hos mennesker, men forskningen er begrenset.

En 1-måneds studie med 63 voksne med vanlige stressnivåer fant ut at ved å supplementere med 200 mg tongkat ali ekstrakt hver dag reduserer stresshormonet kortisol i spytt med 16%, sammenlignet med de som tok et placebo produkt (26).

Deltakere rapporterte betydelig mindre stress, sinne og anspenthet etter inntak av tongkat ali (27).

Mens disse resultatene er lovende, trenger vi fortsatt flere studier på mennesker.

Kan forbedre kroppssammensetningen

Tongkat ali blir ofte brukt til å forbedre atletisk ytelse og øke muskelmassen.

Dette er fordi det inneholder sammensetninger kalt quassinoids, inkludert eurycomaoside, eurycolactone, og eurycomanone, som kan hjelpe kroppen med å bruke energi mer effektivt, som reduserer slapphet og forbedrer utholdenhet (28).

Tilskuddet kan, med andre ord, virke som en prestasjonsyter, som igjen øker fysisk ytelse og forbedrer kroppssammensetningen (29, 30).

I en liten fem ukers studie med 14 menn som deltok i et treningsprogram for styrketrening, fant det fant ut at ved å innta 100 mg tongkat ali ekstrakt hver dag opplevde de merkbart større økning i muskelmasse enn de som tok placebo (31).

De mista også mer fett enn deltakerne i placebo-gruppen (32).

I tillegg, annen fem ukers studie med 25 eldre voksne folk, oppdaget de ved å innta 400 mg tongkat ali ekstrakt daglig økte muskelstyrken betydelig, sammenlignet med et placebo-produkt (33).

I en liten studie med syklister derimot, observerte de ved å innta en drikke med tongkat ali under treningen opplevde de ingen prestasjonsytelse eller styrke enn rent vann (34).

Disse motsigende resultatene foreslår at tongkat ali muligens har prestasjonsytende effekter, avhengig av dosering og lengde av behandlingen, men mer forskning trengs!

Studiene nevnt over tyder på at tongkat ali kan booste testosteronnivåene og øke fertilitet hos menn, senke stress, og kanskje øke muskelmasse, men mer forskning trengs.

Tongkat Ali fra Solaray (anbefalt)

Over 2,000 solgte ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Mulige bivirkninger og dosering

For mye muskler. Neida… eller?

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

De få studiene ved bruken av tongkat ali på mennesker har ikke rapportert noen bieffekter (35, 36, 37).

Em studie viste ved å innta 300 mg tongkat ali ekstrakt daglig var like sikkert som å ta en placebo-ekstrakt (38).

Andre studier viser ved å innta 1,2 gram tongkat ali ekstrakt daglig er trygt for voksne, men dette antallet har ikke blitt brukt i noen studier. Inge studier har heller ikke forsket på langtidseffekten, som gjør det uklart om tilskuddet er trygt i lengden (39 40).

En studie som undersøkte kvikksølvinnholdet av 100 tongkat ali kosttilskudd fra Malaysia oppdaget at 26% hadde kvikksølvnivåer høyere enn den anbefalte mengden (41).

Å innta for mye kvikksølv kan føre til kvikksølvforgiftning og humørsvingninger, hukommelsestap og dårlige motoriske evner (42).

Effektene fra tongkat ali på barn, gravide og ammende damer har ikke blir forsket på, så det er usikkerhet rundt dette emne.

Ser ut som tongkat ali er trygt i doser fra 200-400 mg daglig for de fleste friske voksne. Er derimot usikkert om tongkat er trygt for gravide og ammende damer. Noen tongkat ali kosttilskudd kan inneholde kvikksølv.


Burde du ta tongkat ali?

  • Selvfølgelig!

Noen studier tyder på at tongkat ali kan redusere tendenser til angst, forbedre kroppssammensetningen, men forskningen er begrenset.

Det kan også hjelpe lavt testosteron, lite sexlyst og mannlig infertilitet.

Mens tongkat ali ikke ser ut til å ha uheldige konsekvenser i doser opp til 400 mg hver dag, er forskningen begrenset, og tilgjengelige studier fokuserer på kort tidsforbruk.

Det er usikkert å ta kosttilskuddet over lengre perioder er fordelaktig og trygt.

Hvis du er interessert i å ta tongkat ali, burde du kontakte din fastlege for å være sikker.

Husk at noen kosttilskudd kan inneholde kvikksølv. I tillegg er dette ikke regulert og kan inneholde mer eller mindre tongkat ali enn det er oppført på pakningen. Se etter et anerkjent merke som har blitt testet av en eller flere tredjeparter.

Og sist, gravide og ammende kvinner burde ikke innta tongkat ali, grunnet mangelfull forskning på dette området. De som har helseproblemer eller går på medikamenter burde forføre seg med fastlegen sin før de inntar tongkat ali.

oppsummert tongkat ali
Andrew Huberman fra Huberman Labs
Andrew Huberman derimot er klar i sitt utsagn vedrørende tongkat ali. Han er en anerkjent hjerneforsker og "bio-hacker", og anbefaler Solaray sitt merke.

Hans anbefaling er som følger:

400 mg med et glass vann om morgenen fordi det kan ha en stimulerende effekt.

Hvis du vil kjøpe tongkat ali, snakk med fastlegen din og se etter et anerkjent merke i butikker eller på nettet.


⏩ Trykk på The Rock for å ta fast-tracken til å bli et ustoppelig testosteronbeist!


iHerb (Solaray)
iHerb (Natural Balance)

Tongkat Ali fra Natural Balance

⭐️⭐️⭐️⭐️

Similar Posts