tribulus plante

Tribulus terrestris øker ikke testosteron: En bevisbasert artikkel

Mange av dagens populære kosttilskudd kommer fra planter som har blitt brukt siden urtiden. Vår jobb er å undersøke om de har en effekt.

Tribulus terrestris er en av disse og er kjent som et plante som skal ha mange helsefordeler som for eksempel redusert blodsukkerverdier og kolesterol, forandret hormonnivåer og økt seksuell funksjon samt libido.

Vi skal ta en nærmere titt på hvilken fordeler som det er bevis på.

Tribulus terrestris er også kalt puncture vine, Gokshura, caltrop og goat’s head.

Den vokser noen steder i Europa, Asia, Afrika og i midtøsten.

Både roten og frukten til planten har blitt medisinsk brukt i tradisjonell kinesisk og indisk medisin.

Folk har brukt denne planten for potensielle effekter, som å forbedre libido, forbedre urinblæra og redusere hevelse. 

I dag, så er Tribulus terrestris stort sett brukt som et generelt kosttilskudd, som har ryktet på seg at det kan øke testosteronverdiene (1). 

Oppsummert:

Tribulus terrestris er en plante som har brukt for potensielle helsefordeler for mange år. Den er populær som et kosttilskudd for å forbedre testosteronnivåene.

Det øker ikke testosteron for mennesker

En liten titt på nettet om Tribulus terrestris viser at produktet er rettet mot å øke testosteronverdiene.

En undersøkelse som analyserte resultatene fra 12 store studier på plantens effekter for menn og damer i alderen 14-60 år. Studiene varte fra 2-90 dager og deltakerne inkluderte friske folk og de som hadde problemer med sexlysten.

Forskerne fant ut at kosttilskuddet ikke økte testosteronverdiene (2).

Andre forskere fant ut at Tribulus terrestris kunne øke testosteronverdiene i noen dyrestudier, men det er ikke vanligvis sett i menneskestudier (3).

Oppsummert:

Til tross for lokkende markedsføring, ser det ut som Tribulus terrestris ikke har noen effekt på testosteronnivåene til mennesker. Denne konklusjonen er basert på studier på menn og kvinner i forskjellige aldre med varierte helse, på både friske og syke folk.

Tribulus Terrestris kan øke sexlysten

Selv om dette kosttilskuddet ikke øker testosteronet, kan det øke sexlysten.

Noen forskere har funnet ut at menn med redusert sexlyst som tok 750-1,500 mg av Tribulus terrestris daglig i to måneder, hadde sin sexlyst økt med 79% (4, 5).

I tillegg, 67% av damene med lav sexlyst opplevde økt sexlyst etter bruk av Tribulus terrestris (500-1,500 mg) i 90 dager (6).

Andre studier har rapportert at dette kosttilskuddet som inneholdt urten kunne økt sexlysten og nytelsen for damer med liten sexlyst fra før (7).

Men studier som rapportert erektil dysfunksjon har levert ymse resultater.

Noen studier viser at å ta 800 mg av dette Tribulus hver dag ikke effektivt kan virke mot erektil dysfunksjon (8).

Andre rapporter har vist en betydelig forbedring i ereksjoner og seksuell nytelse med en dose på 1,500 mg hver dag (9).

Det ser ut som Tribulus terrestris kan øke sexlysten hos damer og menn, men flere studier trengs for å klargjøre i hvilken grad det faktisk fungerer.

Oppsummert:

Studier har funnet ut at Tribulus terrestris kan muligens øke sexlysten hos kvinner og menn med redusert sexlyst. Studier om urten for en behandling mot erektil dysfunksjon har viste varierte resultater, hvor høyere doser har vært mer effektivt.

Det forbedrer ikke kroppssammensetningen eller ytelsen under trening

Aktive folk tok Tribulus terrestris kosttilskudd til å forbedre hvordan kroppen så ut, enten ved å øke muskler eller ved å miste fett (10).

Dette kan være delvis på grunn av urtens rykte som en testosteron-booster, selv om studier viser at det ikke lever opp til disse påstandene.

Studier er faktisk også veldig begrenset om urten forbedrer kroppssammensetningen eller ytelse under trening både for aktive folk eller idrettsutøvere.

En studie undersøkte om Tribulus terrestris kosttilskudd påvirket ytelsen for elite rugby spillere (menn).

Mennene tok kosttilskuddet i fem uker ved vektløfting. Etter studien, var det ingen forskjell i styrken eller hvordan kroppen så ut mellom Tribulus terrestris og placebo-gruppene (11).

En annen studie fant ut at åtte uker ved å ta dette kosttilskuddet enten ved et treningsprogram økte ikke kroppssammensetningen, styrken eller utholdenheten mer enn placebo (12).

Dessverre så er det det ingen studier som støtter om Tribulus terrestris om trening for kvinner. Det er uansett grunn til å tro at dette kosttilskuddet ville også vært ineffektivt for kvinner også.

Oppsummert:

Du kan like godt ta placebo. Tribulus terrestris ser ikke ut som å kunne øke muskler, minske fett eller forbedre kroppen på noen måte mer enn placebo.

Andre helsefordeler

  • Væskebalanse
  • Immunforsvar
  • Hjerne
  • Smertestillende
  • Kreft

Det er spekulert om Tribulus terrestris har en positiv innvirkning på dette, men dette er kun vist på dyreforsøk og prøverør-undersøkelser, ikke mennesker.

Burde vi bruke det?

Selv om det viser en del potensielle helsefordeler har de fleste bare blitt undersøkt på dyr. 

På mennesker derimot er det noen få bevis at det kan øke blodsukkeret og kolesterolnivået for folk med type 2 diabetes.

Og selv om det ikke øker testosteron, kan Tribulus terrestris ha en positiv effekt på sexlysten på kvinner og menn som har lite sexlyst fra før av.

Det kommer ikke til å forbedre kroppsfasongen eller ytelsen under trening.

Selv om studier viser at dette kosttilskuddet er sikkert og har få bivirkninger, har det vært hendelser hvor det er rapportert nivåer av giftighet.

Men som med alle kosttilskudd, burde du veie de potensielle fordelene og risikoen før du tar Tribulus terrestris.

Jeg hadde ikke tatt det fordi det finnes andre urter som har bevist positivt effekt. Tribulus terrestris har vært populært i mange tiår og jeg tror det har bare blitt hypa opp i bodybuilding-miljøet og har blitt markedsført på en måte som gjør det vanskelig å se sannheten bak virkemidlene i urten. Studier har blitt cherry-picka og treningsindustrien har tjent fett på det allerede positive rykte kosttilskuddet har. Selv om det er anerkjente merkevarer som selger dette produktet, betyr det ikke at alt de selger er av ymse kvalitet. De selger det kun på grunn av de kan tjene penger på det og troen folk har på produktet. Selve troen på virkemidlene et kosttilskudd har kan ha kraftig påvirkningskraft fordi den spiller på placebo-effekten. Det er dette mye av supplement industrien har for seg. Husk alltid dette.

Similar Posts